فهرست مطالب

آینده پژوهی مدیریت - سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 99، پاییز و زمستان 1392)

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 99، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طهمورث حسنقلی پور، سید محمد هاشمی نژاد، محمد جواد عزیزان، محسن صیقلی صفحات 1-14
    اینترنت به عنوان یک کانال جدید برای مبادلات اقتصادی، منابع جدیدی برای ایجاد درآمد و فرصت در اختیار کسب و کارها قرار داده و به طور اساسی انتظارات مشتریان را در مورد سرعت، دقت، قیمت و خدمات تغییر داده است. امروزه آگاهی از انتظارات و خواسته های مشتریان الکترونیکی، نقش کلیدی در تامین رضایت آنها و بقای چنین کسب و کارهایی دارد. از این رو در تحقیق حاضر معیارهای موثر در زمینه خرید الکترونیکی با استفاده ازمطالعات کتابخانه‏ای، بررسی پژوهش های قبلی انجام گرفته و انجام مصاحبه ها شناسایی شده و سپس به کمک روش دلفی فازی کلیدی ترین آنها انتخاب شدند و به صورت پرسشنامه ای با طیف لیکرت 5 تایی در اختیار مشتریان یک فروشگاه اینترنتی قرار داده شدند که با استفاده از داده های جمع‏آوری شده از120پرسشنامه، معیارهای موثر بر خرید الکترونیکی از نگاه مشتریان با کمک روش تاپسیس فازی اولویت بندی شدند ودر انتها نیز، براساس نتایج حاصله، پیشنهاداتی در راستای ارتقاء سطح رضایت‏مندی و تمایل به خرید مشتریان ایرانی از فروشگاه های الکترونیکی ارایه گردیده است. امید است انجام چنین تحقیقاتی در ایران زمینه ساز گسترش روز افزون کسب و کارهای اینترنتی شود .
    کلیدواژگان: فروشگاه الکترونیکی، مشتری، رضایت الکترونیکی، دلفی فازی
  • مهدی ایران نژاد پاریزی، فاطمه عزیز آبادی فراهانی، فاطمه السادات رضوی صفحات 15-29
    امروزه تعارض بین کار و زندگی مساله اغلب افراد، سازمان ها و جوامع است. یکی از مهم ترین تعارضات در این رابطه طولانی شدن ساعات کار به علت تغییر شرایط اجتماعی و در نتیجه کاسته شدن از وقتی است که می توان در اختیار خانواده گذاشت (گیدنز[i]، 1387: 925). این تعارض منجر به عدم رضایت و استرس شغلی برای کارکنان می شود. علاوه بر این، افزایش میزان غیبت، اخراج و نرخ بیماری های جسمی و روانی کارکنان و کاهش انگیزه، بهره وری و کیفیت زندگی آنان از دیگر پیامدهای این تعارض است. برای فائق آمدن بر این مشکلات، باید به بدنبال اجرای سیاست هایی بود که ضمن پاسخگویی به نیاز سازمان ها، فشار روحی کمتری را بر کارکنان تحمیل نماید و منجر به ارتقاء میزان بهره وری آنان گردد. در تحقیق حاضر به دنبال بررسی نقش استراتژی تسهیم شغل به عنوان یکی از الگو های منعطف کاری در ایجاد توازن بین کار و زندگی کارکنان وزارت کار و امور اجتماعی هستیم. حجم نمونه آماری این پژوهش 276 نفر است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شده اند. همچنین از روش تحقیق کمی و ابزار پرسشنامه به منظور جمع آوری داده ها استفاده شده است.
    با توجه به پیشینه تحقیقات انجام شده برای سنجش توازن بین کار و زندگی که متغیر وابسته این تحقیق بود، چهار مولفه رضایت شغلی، انگیزش شغلی، استرس شغلی و کیفیت زندگی در نظر گرفته شد. فرضیات تحقیق از طریق کای اسکویر تک نمونه ای آزمون شدند. به طور کلی، نتایج به دست آمده تاثیر تسهیم شغل بر ایجاد توازن بین کار و زندگی کارکنان را مورد تایید قرار داد.
    کلیدواژگان: تسهیم شغل، توازن بین کار و زندگی، الگوهای کاری منعطف
  • محمدرضا ذبیحی، سیما ساغروانی صفحات 31-40
    اگر چه واژه هوش معنوی آشنا به نظر میرسد، اما بیشتر افراد، هرگز چنین واژه ای را نشنیده و ممکن است، معنای هوش معنوی را با معنویت اشتباه بگیرند. مقاله حاضر که به یکی از جدیدترین مفاهیم در حوزه علوم انسانی پرداخته است در نوع خود منحصر به فرد است؛ چرا که نه تنها نگاهی جدید به مفهوم معنویت دارد، بلکه مفهوم هوش معنوی[i](SQ) را برای اولین بار در ایران با مفاهیم مدیریتی مرتبط کرده است. در این تحقیق سعی بر آن شد تا رابطه میان هوش معنوی کارکنان شرکت گاز استان خراسان رضوی با میزان تعهد سازمانی آنها مورد بررسی قرار گیرد.
    اطلاعات جمع آوری شده از این سازمان با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد و فرضیه های مبتنی بر مدل تحقیق مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج تحلیل تجربی نشان داد که هوش معنوی کارکنان با تعهد عاطفی آنها همبستگی مثبت دارد.
    لازم به ذکر است که مدل مورد استفاده برای تبیین فرضیات و ارائه پرسشنامه در خصوص هوش معنوی، مدل ISIS[ii] (شاخص جامع هوش معنوی ارائه شده در سال 2007 )بوده، همچنین در رابطه با تعهد سازمانی از مدل آلن و می یر استفاده شده است .
    کلیدواژگان: هوش معنوی، معنویت، هوش، تعهد سازمانی، تعهد مستمر، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری
  • احمد ودادی، محمود رضایی زاده، علی میرهاشمی، حسین علی نجفی صفحات 41-54
    تحقیق حاضر، به منظور بررسی تاثیر تعهد سازمانی بر ترک خدمت کارکنان صورت گرفته است. جامعه آماری این تحقیق کارکنان شرکت مهر کام پارس تهران می باشد. نمونه آماری متشکل از 196 نفر کارکنان شرکت مهر کام پارس تعیین شده است. جهت بررسی تعهد سازمانی از مدل آلن و می یر و برای بررسی ترک خدمت از مدل تحقیق تاملینسون و جنکینز استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون همبستگی رتبه ای اسپیرمن و روش تحلیل مسیر، مولفه های سنجش متغیرها با «مدل اندازه گیری» یا تحلیل عاملی تاییدی و آزمون رابطه بین متغیرها با استفاده از «معادلات ساختاری» یا مدل علی از طریق نرم افزار Lisrel یافته های تحقیق بدست آمد. با توجه به نتایج حاصل از فرضیه اول تحقیق مشخص شده بین تعهد سازمانی و ابعاد آن (تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری) با ترک خدمت همبستگی معکوس و معناداری وجود دارد. به علاوه نتایج حاصل از فرضیه دوم نشان دهنده این است که در بین ابعاد تعهد سازمانی، تعهد عاطفی بیشترین تاثیر را بر ترک خدمت دارد و تعهد هنجاری و مستمر در رتبه های بعدی قرار دارند. در ضمن در بین متغیرهای تعدیل گر، متغیرهای پست سازمانی و سنوات خدمتی تعدیل گر نسبتا قوی و متغیرهای نوع استخدام و جنسیت تعدیل گر نسبتا ضعیفی می باشند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری، ترک خدمت
  • پروانه زینالی صومعه، علی اصغر پورعزت، پروین دودانگه صفحات 55-70
    هدف از استقرار دولت الکترونیک ارائه آسان و سریع خدمات دولتی به شهروندان و کسب و کارها می باشد. لذا مقتضی است دولت ها به مثابه نخستین گام برای استقرار دولت الکترونیک، سیستم های اینترنتی و گروه افزارها و سیستم های جمعی را ایجاد و از آن حمایت نمایند به عبارتی ایجاد ارتباط آسان تر و سریع تر مشتریان و کسب و کارها به خدمات الکترونیکی و پرداخت هزینه های دریافت خدمات از سوی ایشان مستلزم ایجاد و توسعه بانکداری الکترونیک به مثابه یکی از مهمترین زیرساخت های دولت الکترونیک است . این پژوهش بر آن است تا کارکردهای استقرار دولت الکترونیک در بخش بانکداری الکترونیک را از منظر مجریان ارائه کننده خدمات در ابعاد شفافیت خدمات الکترونیکی ، میزان پاسخگویی به انتظارات شهروندان ، تشریفات اداری و میزان اعتماد شهروندان در بهره گیری از خدمات الکترونیکی بررسی نماید . در این مقاله از روش پیمایش استفاده شده است و 92 نفر از مدیران پایه بانک رفاه کارگران به عنوان نمونه آماری جهت نظرسنجی انتخاب شده اند . یافته های پژوهش حاکی از آنست که ، اولا با توسعه بانکداری الکترونیک میزان پاسخگویی دولت به شهروندان، میزان اعتماد شهروندان به دولت افزایش یافته و میزان تشریفات اداری کاهش می یابد ولیکن افزایش شفافیت در سیستم ارائه خدمات دولتی مورد تایید قرار نگرفت و ثانیا میان کاهش تشریفات اداری و افزایش سطح اعتماد مردم به دولت رابطه معنی داری وجود دارد و ثالثا میان شفافیت در سیستم ارائه خدمات و سطح اعتماد مردم به دولت و نیز میان پاسخگویی دولت به شهروندان و سطح اعتماد مردم به دولت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، حکمرانی الکترونیک، اداره الکترونیک، تجارت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، خدمات الکترونیک
  • کیومرث نیاز آذری صفحات 71-82
    اعتبارسنجی مکانیسمی است که با استفاده از آن وضعیت دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی از نظر وضعیت آموزشی، پژوهشی و خدماتی با زبانی کمی و کیفی مشخص شده است. در بسیاری از کشورهای جهان اصلاحات دانشگاه ها و موسسات آموزشی بعنوان یک تحول در آموزش عالی به حساب آمده و بعنوان یک نوسازی و تجدید نظر در مدیریت و اداره موسسات، مورد توجه قرار گرفته است. خود تنظیم کنندگی، استقلال، نظام تامین اعتبار مبتنی بر اندازه گیری بازده و تضمین کیفیت برخی از عناصر تشکیل دهنده اصلی این اصلاحات بشمار می روند که افزایش این عوامل و نیاز به ارزشیابیو اعتبارسنجی واحدهای دانشگاهی را بیش از بیش مورد تاکید قرار داده است. در این پژوهش الگویی جهت اعتبارسنجی دانشگاه آزاد اسلامی مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت و روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری را روسای دانشگاه ها، معاونین آموزشی، روسای دانشکده ها، مدیران گروه آموزشی و اعضای هیات علمی شاغل در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی که 796 نفر بودند، شامل شدند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان، 260 نفر تعیین گردید. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بود. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود که با مقیاس هفت گزینه ای لیکرت طراحی و پایایی آن 83/0 محاسبه گردید. در تحلیل داده های مستخرجه از پرسشنامه ها، در سطح آمار توصیفی از شاخص های آماری فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمونهای آماری همبستگی، T، تحلیل واریانس و رگرسیون بهره گیری و از نرم افزار آماریspss جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید. بر اساس تجزیه و تحلیل داده ها، الگو از نظر جامعه آماری(91 درصد) بسیار مناسب تشخیص داده شد و برای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی ارسال گردید.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، تضمین کیفیت، ارزشیابی، الگو و دانشگاه آزاد اسلامی
  • علی اکبر فرهنگی، عطاءالله ابطحی صفحات 83-107

    مقدمه و هدف پژوهش:این نوشتار – پژوهش یک سوال بسیار روشن دارد: « آینده مدیریت رسانه چگونه خواهد بود ؟ » که با یک سوال کمکی می توان آن را روشن تر کرد: «مدیریت رسانه های آینده چگونه خواهد بود ؟ » چراکه رسانه های کنونی پیوسته درحال دیگرگونه شدن اند چه رسد به رسانه های سنتی که به تاریخ پیوسته اند. و این دو سوال، بی درنگ ما را با این اندیشه به چالش خواهند کشید که « رسانه های آینده ، خود چگونه خواهند بود ؟ » سپس با تعمق در این اندیشه و همچنین از طریق معماری سازمانی درخواهیم یافت که این چگونگی دربرگیرنده « فرم ، محتوا، و زیرساخت خواهد بود ؟ ».
    به عبارت واضح تر؛ چگونگی آینده مدیریت رسانه یا چگونگی مدیریت رسانه های آینده ، با روشن شدن چگونگی فرم ، محتوا، و زیرساخت رسانه های آینده روشن شده است.
    روش پژوهش:بر حسب روش مطالعه، این پژوهش در زمره پژوهش های توصیفی قرار می گیرد و برای انجام آن از متدلوژی مطالعات کتابخانه ای و منابع اینترنتی و میدانی، یعنی روش دلفی استفاده شده است. در این روش ، دیدگاه های حدود 500 تن از برترین اندیشه ورزان و متخصصان حوزه ارتباطات، رسانه ، آینده پژوهی ، و ICT اخذ شد.

    یافته ها

    در این پژوهش، با بازتعریف رسانه و نشان دادن رابطه رشد رسانه های اجتماعی و جمعی و شش مرحله «دگرگونی رسانه» و تکمیل رسانه های سنتی با ابعاد دیجیتالی، وچگونگی تولید رسانه های جدید با فرم و محتوای جدید ، و نیازها و انتظارهای مخاطبان رسانه ها، مشخص شده که « امکان ادامه حیات برای رسانه های سنتی وجود ندارد» و « در رسانه های آینده باید فرم / شکل ومحتوای تازه ای شکل بگیرد» و « مشخصات این شکل و محتوای تازه در رسانه های آینده ارایه گردیده است ».
    از جمله مشخصات یافته شده کلیدی این پژوهش می توان اشاره کرد به: « تغییر مداوم اجباری و نابودی قطعی فرم ومحتوای کنونی در رسانه های سنتی ، مولتی فرمت و هایپرشدن همه محصولات رسانه ای، حذف زمان و مکان پخش و دریافت ، تولید دلخواه و پخش دلخواه یا کاد COD و پاد POD ، همراه شدن یا موبایلی شدن ، تعاملی، سایبری، سایبرگی ، سایبهورگی، اجتماعی ، هوشمند و اپلیکیشنی شدن و ده ها مورد دیگر از ویژگی های استخراج شده در حوزه فرم و محتوا بود. افزون بر این ها، مفاهیمی مانند خدمت / PGPC(که فرم و ساختار پیشنهادی برای مالکیت رسانه های آینده به شکل خصوصی دولتی ملی تعاونی، مدل معماری محتوانگاری، رسانه همراه جهانی/ GMM، رسانه جمعی– اجتماعی /SMM. »

    نتیجه گیری

    در این پژوهش با بهره گیری از مدل های مختلف معماری سازمانی و مدل های مختلف کسب و کار، کاراترین مدل ممکن پیشنهاد گردیده و مشخص شده که آینده رسانه به معنای آینده «فرم، محتوا، و زیرساخت» است؛ و از این رو، به وضوح نشان داده شده که مدیریت رسانه به معنای مدیریت این سه حوزه است. درنتیجه ، چگونگی آینده مدیریت رسانه ها با حدود 100 ویژگی در حوزه های فرم ، محتوا ، و زیرساخت ترسیم گردیده است..

    کلیدواژگان: آینده مدیریت رسانه، رسانه آینده، فرم، محتوا، و زیرساخت رسانه های آینده، رسانه همراه جهانی، GMM، رسانه جمعی - اجتماعی، SMM
|
  • Tahmoures Hassangholipour, Seyed-Mohammad Hashemi-Njad, Mohammad Javad Azizan, Mohsen Seyghali Pages 1-14
    Internet as a new channel for economic exchanges has provided new sources for income and opportunity for businesses. It has changed customer's expectations about speed, accuracy, and price and services basically. Awareness of expectations and demands of electronic customers has significant role in their satisfaction and survival of such businesses. Therefore in this investigation, measures affecting on electronic shopping has been identified by library studies and reviewing previous researches and interview. Then the most significant items were chosen by Delphi Fuzzy method and Questionnaire were distributed among customers of an internet shop with 5-Likret spectrum .by using collected data of 120 Questionnaires, measures affecting electronic shopping on customers point of view were prioritized. Finally, some suggestions were offered based on results in order to enhance customer's satisfaction level and Iranian customer tendency to buy from electronic shops. Hope such investigations in Iran make a suitable bed for spreading internet businesses in this country.
    Keywords: Electronic shop, electronic customer, Satisfaction, Delphi Fuzzy
  • Mahdi Iran-Nejad Parizi, Fatemeh Azizabadi Farahani, Fatemeh-Sadat Razavi Pages 15-29
    In the modern world the discrepancy between labour and employees’ private life is a matter of concern to many organizations and communities. The imbalance caused by long work hours has limited the time that the employees could allocate to their families (Giddens, 2008). In the long run the undesirable work conditions bring about a high stress level as well as dissatisfaction in the workforce. The other negative impacts are frequent absence, physical and mental failures, lack of motivation, low productivity, aggravated living standard, and in some cases the firing of the affected employees. In the recent decades the managers and administrators have realized the need for utilizing a set of policies that address this drawback through reducing stress level in the workplaces, which in turn leads to higher productivity in the modern organizations. The present study focused on the impact of “Job Sharing” strategy implemented in the Ministry of Labour and Social Affairs as a flexible work pattern leading to work and living balance. The statistical population consisted of 276 employees selected through categorized random sampling. The methodology was quantative and a standardized questionnaire was used to collect data which were tested by applying single sample K-square. The four major factors in the current research were the followings: Job Satisfaction
     Job Motivation
     Job Stress
     Living Standard
    The findings of the study indicated that there would be a positive correlation between job sharing and labour and living balance.
    Keywords: Job Sharing, Labour, Living Balance, Flexible Work Pattern
  • Mohammad Reza Zabihi, Sima Saghravani Pages 31-40
    Even though Spiritual Intelligence sounds familiar, most people have never heard the term and they may be confusing SQ with spirituality. Dealing with one of the newest concepts in the area of humanities, this article is unique, in that not only it involves a new approach to the notion of spirituality, but it links spiritual Intelligence to management concepts for the first time in Iran. This research surveys the relationship between spiritual intelligence (SQ) and organizational commitment. The participants are workers in Khorasan Razavi Gas Company. The gathered data was analyzed using SPSS software and the research questions were tested. The results showed that worker's SQ had a positive correlation with their affective commitment. The model questionnaire administration used in this research is ISIS (Integrated Spiritual Intelligence Scale, 2007 release) and for organizational commitment, Allen and Meyer's model was used.
    Keywords: Spiritual Intelligence, Spirituality, intelligence, organizational commitment, Affective commitment, Continuance commitment, normative commitment
  • Ahmad Vedady, Mahmod Rezaee Zadeh, Ali Mirhashemi, Hossein Ali Najafi Pages 41-54
    This study is about the effect of Organizational Commitment upon Turneover of personnel. Statistic Social in this research is the personnel of M.C.Pars company and statical sample is consist of 196 emploees from social organization. Allen & Meyer model have been used In analysis of organizational commitment, beside using Thomlinson & Jenkins model in analysingturneover of personnel and also Spearman correlation Test has been used for analysis datas and hypothesis test of research. LISREL software was used to make our conceptual model so that bringing a goodness of fit embracing measuring the variables through confirmatory factor analysis methodology and defining the relationships among variables by using structural equation and casual models. In attention to the conclusions of the basic hypothesis of research and subsidiary hypothesis are indicate that the meaningful negative correlation between Organizational Commitment and its components: Affective commitment, Continuance commitment and Normative commitment with Turneover of personnel. Also the second basic hypothesis of research results showed inbetween components Organizational Commitment, Affective commitment has the most significant negative effect on Turneover. Normative commitment and Continuance commitment are the next. Also between Moderator variables, job grad and contract are powerful Moderator, gender and record of service are week Moderator.
    Keywords: Organization commitment, Affective commitment, Continuance commitment, normative commitment, Turne over
  • Parveneh Zeynali Someh, Ali Asghar Pourezat, Parvin Dodangeh Pages 55-70
    The aim of establishing the electronic government is offer an easygoing and fast governmental services to citizens and affairs.So it is advisable that governments as a first step for pitch the electronic government,establish and support the internet,collective and groupwares systems .On the other hand providing easier and faster interactions with custumers and affairs to electronical services and payment the received services from them,need to creation and development of electronic banking as a one of the most important fundamentals of electronic government.This research attempt to verify the applications of establishment of electronic government in electronic banking section from view point of services executors for clarifying the electronical services,amount of responsiveness to citizens expectations, paperwork and the percent of citizen trust for utilization of electronical services.In current article , the survey method is used and 92 subjects from Refah Karegaran Bank base managers are selected as a statistical sample for poll.Findings show that first of all with development of electronic banking the percent of government responsiveness to citizens,their trust to government hasincreased and official formality has decreased so hence of clarity in presenting the governmental services system wasnt approved. Second,there is a significant relationship between the decrease of official formality and increase of people trust towards government and third that there is a positive and significant relation between clarity in offering the services and people trust level to government and also between goveerment responsiveness to citizens and people trust level to government.
    Keywords: Electronic government, electronic reign, electronic office, electronic trade, electronic banking, electronic services
  • Kioumars Niaz Azari Pages 71-82
    The present study means to design a model for accreditation of Islamic Azad University which is essential for quality assurance and improvement in the age of super complexity of multiversity in the third millennium. The review of history of higher education revealed lack of any pattern for accreditation in Iran. The purpose of the study was to design a pattern for accreditation of IAU and attempted on obviating this shortcoming. The study adopted a descriptive method and a survey design. The population of the presidents of universities, teaching assistants, deans and department administrators and faculty members of the 79 people working at the Islamic Azad University were included. 260 people were selected based on Morgan & Kerjeci tables. The participants were selected using stratified random sampling. Both library and field studies were conducted to collect the data. In order to collect field data, a researcher-made questionnaire was developed that included 28 items on a 7-point Likert scale. Collected data was classified in SPSS environment and confidence coefficient was calculated by Cronbach Alpha method(0/83) .The proposed pattern was approved by 91/2 percent of the respondents and faculty members 96/1 percent (very suitable). Therefore, regarding results and their approval by previous researches and available theories, we could conclude that submitted framework have theoretical & empirical support and enough validity, so its implementation was suggested for Islamic Azad University units.
    Keywords: Accreditation, Quality Assurance, evaluation, Pattern, Islamic Azad University
  • Ali-Akbar Farhangi, Ataollah Abtahi Pages 83-107

    Preface and the aim of research: this research has an obvious question: “how will be the future of media management” which can be more cleared by another question: “How will be the managementof future media”, why current media constantly alternating what seems to have taken on the traditional media which have become part of history. And these two questions immediately will challenge us with this thought that “Future media, themself how would be”. Afterwards with contemplation on this notion as well as through the enterprise architecture will figure out that "this how" will be including “Form, Content and infrastructure”. In the other hand, modality of future of media management or how will be the management of future media will have been defined by defining form, content and also infrastructure of future media. Methodology of research: Based on survey Methodology, this study can be classified as descriptive research and to do it, through library research methodology and Internet, with taking perspectives of approximately 500 specialists in communications, media, Futures Study, and ICT fields, Delphi method was used. Results (Findings): in this research, by redefining media and showing the developing relations of social and public media in addition six stages of “Media transformation”, supplementation of traditional media with digital dimensions, modality of producing new method by new form and content and finally necessity and expectations of the media audiences, it is specified which “There is no possibility of survival for traditional media” and “in next generation of media (future media) a new form and content must be presented”. Also, characteristics of "this new form and content" have been provided in "future media". Amongst essential features which were found in this research can be noted “Mandatory continuous change and definite destruction of form and content of the current traditional media, becoming "multi-format & hyper" all media products, eliminate of time and place of receive and broadcast, production and broadcasting on demand, COD & POD ( Cast On Demand and Produce On Demand), Accompany or mobility, Interactive, cyber, Cyborg, CybHuOrg, Socializing, Intelligent, and Being Based on Apps, and dozens of other features extracted from "form and content". Furthermore, concepts such as PGPC (Private, Governmental, Public, and Cooperational Management (that it is the structure of future media’s Owning. Architectural Model of Content, Global mobile media / GMM, Social Mass media / SMM, etc.

    Conclusions

    In this study by using different Enterprise Architecture and business models, the most efficient possible model has been suggested and identified which future of media means the future of "the form, content, and infrastructure ".

    Keywords: Hence_clearly shown that media management is managing these three areas. As a result_the properties of future of media management have been showed by approximately 100 properties in scope of